donderdag 6 november 2014

Huisstofmijt en/of Dons Allergie



Vaak krijg ik de opmerking “Ik wil geen Dons want ik ben allergisch voor huisstofmijt”. Graag ga ik daar wat verder op in. Een hardnekkig vooroordeel domineert het standaard advies. Onderzoeken wijzen uit dat deze adviezen ernstig achterhaald en zelfs verkeerd zijn…. Lees hier hoe het echt zit.

Allergieën.
Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op contact met een vreemde stof via slijmvliezen (ogen, mond, luchtwegen of spijsverteringskanaal) of de huid.
Een veel voorkomende allergie is overgevoeligheid voor huisstofmijt, of liever de uitwerpselen van de huisstofmijt. De huisstofmijt is een 0,1 tot 0,6mm groot beestje welke zich voed met huidschilfers van mensen. Een sterk beestje dat zich prettig voelt in vele klimaten maar bij voorkeur iets warmer, zo rond de 25 graden. Een bed is dus een goede leefomgeving voor de huisstofmijt. Maar is dit te wijten aan een Donzen en/of Veren deken?
Symptomen van huisstofmijt allergie zijn verstopte neus of niesbuien in de ochtend, rode ogen en moeite met ademhalen of een piepende ademhaling.

Een Dons allergie is een allergie die juist heel weinig voorkomt. Slechts enkele gevallen zijn hier van bekend. Al in 1992 deed Prof. Dr. Hans W. Jürgens werkzaam aan de universiteit in Kiel te Duitsland onderzoek naar de link tussen allergie en een Dons en/of Veren gevulde deken. Nog steeds word er door artsen “op basis van een vooroordeel” geadviseerd om bij allergie klachten voor huisstofmijt het Donzen dekbed of slaapzak te vervangen voor een andere vulling. Het onderzoek van Prof. Dr. Hans W. Jürgens toont echter aan dat Dons en/of Veren een zeer slechte leefomgeving is voor huisstofmijt. En daarmee is het juist aan te raden om een Donzen en/of Veren deken of slaapzak te gebruiken voor mensen met een huisstofmijt allergie!
Het onderzoek van Prof. Dr. Hans. W. Jürgens wordt ondersteund door vele representatieve onderzoeken in Midden-Europa.

Door de fijn geweven tijk van een deken of slaapzak zullen huisstofmijten en huidschilfers niet eenvoudig in het Dons terecht komen, tevens zijn Dons en/of Veren geen voedingsbron voor huisstofmijt.
Hier komt bij dat Dons en/of Veren dekens en slaapzakken de beste vochtregulerende eigenschappen hebben wat ook huisstofmijt tegen gaat.
In vrijwel iedere slaapkamer of tent zullen huisstofmijten te vinden zijn  echter niet tot nauwelijks in een Donzen en/of Veren deken, slaapzak of zelfs kussen.

Advies.
Terug naar de begin opmerking: “ik wil geen Dons want ik ben allergisch voor huisstofmijt”
Wat is het juiste advies?
Aangezien huisstofmijt op zeer veel plekken voorkomt, gewoon thuis op de grond, in kleding, in bed, eigenlijk overal… is het schoonhouden van deze plekken van groot belang.
Ik neem graag de slaapzak als voorbeeld. Lucht een slaapzak regelmatig en indien nodig is wassen, mits op de juiste manier, geen enkel probleem. Dit voorkomt dat huidschilfers, voeding voor de huisstofmijt, zich ophopen in de slaapzak.
Het luchten van de slaapzak is eenvoudig, na de nacht de slaapzak even binnenstebuiten uitkloppen en over de tent heen leggen terwijl jijzelf een lekker ontbijt of kopje koffie nuttigt. Na het ontbijt kan de slaapzak netjes worden ingepakt.

In het specifieke geval van een slaapzak is een juist advies van groot belang. BuitenSportWinkel.nl verkoopt bijvoorbeeld ook slaapzakken gevuld met Lowland “Silver Complete” dons.
Het Lowland “Silver Complete” Dons heeft de volgende voordelen:
- Antibacterieel effect
- Neutraliseert vervelende luchtje
- Werkt preventief tegen schimmels
- Voorkomt allergische reactie.

Mocht er sprak zijn van een verminderd vertrouwen in Dons dan is de collectie uiteraard ook voorzien van Synthetische modellen in alle soorten en maten.

Kortom laat je adviseren door de specialist! Samen komen wij er wel uit.

ENJOY!
John Paul Doolhoff
Slaapzak Specialist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten