maandag 1 oktober 2012

RugzakjeRugzakje                                         Powered by RugzakWinkel.nl

Je handen vrij en voldoende ruimte om je spulletjes mee te nemen. Met een rugzak kan je alle kanten op. Voor iedere activiteit is er ook wel een speciale rugzak te koop.  Zo zijn er schoolrugzakken, fietsrugzakken, dagrugzakken en zelfs speciale motorrugzakken. Iedere rugzak heeft zijn speciale eigenschappen. Schoolrugzakken zijn A4 geschikt en hebben veelal een mooie organiser in het voorvak. Bij een fietsrugzak wordt veel aandacht besteed aan het ventileren van het draagsysteem, later meer hierover. 
Hoe kies je een goeie rugzak? Een rugzak kan het beste aan de hand van het gebruiksdoel worden gekozen. Ga je de rugzak gebruiken voor school, dan is de toegankelijkheid erg belangrijk, voor een geschikte wandelrugzak is een goed ventilerend draagsysteem erg prettig.  Over het algemeen is de inhoud van een rugzak ook een puntje van aandacht. Een klein dagrugzakje voor een boterham en een flesje water is met 15 liter groot genoeg, een fietsrugzak voor woon-werkverkeer heeft al snel een inhoud van 30 liter. Zorg dat je voordat je een aankoop doet, goed weet wat jouw wensen en eisen zijn.
Eastpak Schoolrugzak
Schoolrugzak
Een geschikte schoolrugzak heeft een inhoud van ongeveer 25-30 liter en zijn in sommige gevallen voorzien van een laptopsleeve. De toegankelijkheid van de rugzak is belangrijk, even snel een pen of ander boek pakken is dan zo gebeurd. Verder zie ik dat bij scholieren het draagsysteem ondergeschikt is. Maar het zal duidelijk zijn dat een goed draagsysteem altijd fijner is dan een slecht draagsysteem. Door zware boeken en in sommige gevallen onzorgvuldig gebruik is de kwaliteit van een schoolrugzak ook een belangrijk punt van aandacht.

Vaude Fietsrugzak
Fietsrugzak
Een rugzak gebruikt op een fiets heeft andere eigenschappen. Ventilatie van het draagsysteem is belangrijk. Verder zijn er een aantal prettige opties mogelijk als: Drinksysteem voorbereiding, een speciaal vak om een waterzak netjes in op te sluiten samen met een uitgang in de rugzak om de slang van het drinksysteem door naar buiten te voeren. Helmbevestiging, door middel van een netje of enkele bandjes is er een plekje op de rugzak voorbereid om een fietshelm eenvoudig en veilig te kunnen vervoeren.

Dagrugzak
Een dagrugzak kan veel gebruiksdoelen hebben, een boodschap, een strandwandeling, maar ook voor gebruik tijdens een vakantie als handbagage. Ik zie dat een dagrugzak over het algemeen best wel mishandeld wordt, kwaliteit is dus een punt van aandacht. Meerdere vakjes en bijvoorbeeld zijvakjes of een voorvak met organiser zijn aan te raden. Een veilige plek voor portemonee en eventueel een audiopoort, een uitgang voor oordopjes van de geliefde iPod of smartphone zie ik steeds meer in het straatbeeld.Kriega Motorrugzak
Motorrugzak
Bij een motorrugzak is draagsysteem vaak erg ondergewaardeerd door de gebruikers en waterdichtheid veelal overgewaardeerd. Natuurlijk is het erg vervelend als je spullen zeiknat zijn geworden als je op de plaats van bestemming bent aangekomen, maar waterdichtheid geeft veel nadelen. Denk hierbij aan een slechte toegankelijkheid door een rolsluiting en weinig extra vakjes doordat ieder stiksel weer waterdicht gemaakt moet worden, dit schroeft de prijs ook flink op, een vuilniszak maakt iedere tas 100% waterdicht indien nodig.  Het draagsysteem van een goede motorrugzak geeft de armen de ruimte, door de houding waarbij de armen altijd naar voren wijzen is het belangrijk dat de schouders meer vrijheid hebben. De speciale motorrugzak fabrikanten zijn nog beperkt maar goede producten zijn er zeker.

The North Face Heuptas
Buitenbeentje: de Heuptas
Rug- en schouderklachten kunnen bij het gebruik van een rugzak ernstige vormen aannemen. Maar als je toch wat spulletjes willen meenemen is een goede heuptas zeker een mooi alternatief. Bij de Nijmeegse 4-daagse zien we de heuptassen steeds meer. Ook grotere modellen tot wel 10 liter zijn steeds verder doorontwikkeld en bieden nu voldoende ruimte zonder de nadelen van schouderbanden. Heuptassen zijn er in vele soorten en maten en geschikt voor verschillende activiteiten.

Draagsysteem: ventilerend of niet??
De tendens van de afgelopen jaren is dat het draagsysteem van een rugzak  is voorzien van een gaasgedeelte waardoor in theorie de gebruiker minder snel een natte rug krijgt. Zeker bij actief gebruik van de rugzak is deze tendens van harte welkom, maar!  Deze draagsystemen zijn geen wonders, zweten blijft en als er tussen rugzak en rug kleding zit welke vocht vasthouden, denk hierbij aan katoen of dikke winter- of motorkleding, dan is er van echt ventileren weinig tot geen sprake meer. Wat dan overblijft is dat door de constructie van  de rugzak het gewicht welke in de rugzak zit verder van de rug afstaat. Deze hefboomwerking zorgt ervoor dat de rugzak zeker bij actief gebruik meer beweegt en minder één met het lijf is. Mijn ervaring is dan ook dat een rugzak met gaasdraagsysteem slechts in sommige gevallen een meerwaarde is. Voorbeelden hiervan zijn gebruik bij  actief fietsen en wandelen. 

Een goed gekozen rugzak biedt jaren lang veel plezier, in de praktijk wordt een goede rugzak veelal ook voor meer doeleinden gebruikt, dan waar de rugzak in eerste instante voor is aangeschaft. Een verschillende rugzak voor iedere activiteit is echt niet nodig. Kies een rugzak voor hetgeen waar deze het meest voor gebruikt zal gaan worden en neem er genoegen mee tijdens andere activiteiten.
Je wilt erop uit, je wil ervan genieten. Dus neem een goede rugzak!


John Paul Doolhoff
Rugzakspecialist bij RugzakWinkel.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten